Poznamo veliko različnih vrst mleka, kravje, kozje, riževo in pa tudi kokosovo mleko. Najbolj priljubljeno je seveda kravje, saj ga pije večina ljudi. Kokosovo mleko pa je verjetno najmanj pito med ljudmi, vsaj med Evropejci, pa vendar vsebuje veliko vitaminov in mineralov, zato je zelo zdravo. Uporablja se za druge jedilne izdelke, lahko pa se uporablja tudi kot zdravilo, ne smemo pa pozabiti na njegovo učinkovitost v kozmetičnih izdelkih in pripravkih.
Kokosov sadež je sam po sebi izredno zanimiv, saj je sestavljen iz močne trde lupine, v notranjosti pa ima kokosovo vodo in kokosovo belo meso, ki se uporablja za pripravo kokosovega mleka in kokosovih krem. Kokosovo mleko nastane iz stisnjenih kokosovih jedrc, to pa se uporablja za veliko stvari, kot na primer smutiji, omake, sladice, itd. Še posebej je popularno v azijski kuhinji, tam namreč sestavlja večino obrokov. Kokos sestavlja rahlo kosmata rjava zelo trda lupina, za ga odpremo bi potrebovali velik kamen ali kladivo. V notranjosti je voda, katero veliko ljudi zamenja za kokosovo mleko, v resnici pa se le-ta pridobi iz kremnastega kokosovega mesa belkaste barve. Kokosovo mleko je bogato z vitamiti B, B3, B5, B6, C in E, vsebuje pa tudi različne minerale kot so natrij, železo, selen, kalcij in mangan. Poleg vsega tega pa vsebuje tudi lavrinsko kislino, katera vsebuje “dober” HDL holesterol. Telo to kislino pretvori v monolavrin, le-ta pa ima protibakterijsko in protivirusno delovanje. Kokosovo mleko je odličen nadomestek za navadno kravje mleko, ki ga večina ljudi pije vsak dan. Uporabimo ga lahko tudi v kavi. Ima poseben okus, kar samo mleko naredi še boljše. Magnezij v mleku nam pomaga pomiriti razburjene živce, kalcij ter forfor pa poskrbijo za moč naših kosti. Mleko kokosa uravnava tudi nivo krvnega sladkorja, pomaga pri hujšanju ter vzdržuje normalen krvni tlak. V mleku je tudi kokosovo olje, ki spodbuja delovanje ščitnice ter pospeši izgubljanje odvečnih kilogramov.