Verjetno ste že kdaj pili bezgov sirup, če ne drugje pri babici, ki se ga razredči z vodo in je priljubljena poletna pijača. Izdelajte ga sami s pomočjo recepta, ki je predstavljen v nadaljevanju. Priprava domačega bezgovega sirupa je hitra in enostavna, zato se je lahko loti kdorkoli, ko cveti bezeg, ne glede na izkušnje in kuharsko znanje. Prednost domače priprave je v tem, da lahko pripravite napitek povsem po svojem okusu, s poljubnimi dodatki (npr. borovnice). Če ga boste shranjevali kot se priporoča, boste v bezgovem napitku lahko uživali vse poletje. Bezgov sirup je osnova za osvežilno pijačo, ki jo lahko zmešate z vodo. Uporablja se lahko tudi kot dodatek k likerjem, koktejlom ali sladicam.
Preprost recept za bezgov sirup
Za sirup iz bezga obstaja mnogo različic. Izdelate ga lahko iz cvetov ali plodov (jagod) bezga.
Bezgove cvetove je najbolje nabirati od začetka do sredine junija in takrat tudi pripravite sirup. Za pripravo potrebujete 15 večjih bezgovih cvetov, 2 veliki limoni, pol litra vode, čajno žličko citronske kisline in pol kilograma sladkorja. Najprej očistite cvetove, a jih ne izpirajte z vodo, da ne izgubijo peloda in arome. V večjem loncu zavrite vodo s sladkorjem, vre naj približno 10 minut. Potem v tekočino dodajte še preostale sestavine (citronsko kislino, sok ene limone, drugo narežite na rezine z lupino vred ter cvetove bezga). Poskrbite, da bodo vsi cvetovi potopljeni, da preprečite rjavenje cvetov in hkrati izboljšate okus sirupa. Bezgov sirup hranite na hladnem in temnem mestu do 72 ur, nato ga precedite v steklenice. Potem pa mu dodate vodo in že ga lahko postrežete. Če želite okus bezgovega sirupa nekoliko popestriti mu lahko dodate mineralno vodo. Če steklenice dobro zaprete in shranite v hladilniku, boste bezgov sirup lahko pili vse poletje, saj na hladnem ostane tudi do šest mesecev.